ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΜΕ.ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΚOΣΜΟ • online // ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΜΕ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΚOΣΜΟ • online // ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΜΕ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΚOΣΜΟ • online
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Ουσιαστικό[επεξεργασία]. κιόσκι ουδέτερο (πληθυντικός : κιόσκια).// κιόσκι < τουρκική köşk < περσική kōşk كوشك. [από το Βικιλεξικό]

Το κιόσκι.... ένα βήμα μπροστά

Το κιόσκι.... ένα βήμα μπροστά
Οι ’Ελληνες…δέχονται όλους τους αδικημένους ξένους και όλους τους εξωρισμένους από την πατρίδα των δι’ αιτίαν της Ελευθερίας». Ρήσεις του Ρήγα Βελεστινλή

Παρασκευή 15 Ιουλίου 2016

To web radio των προσφύγων

shabab_web_radio.jpg

Μετανάστες, πρόσφυγες, Ελληνες και Ευρωπαίοι πολίτες μπαίνουν παρέα στο στούντιο του διαδικτυακού ραδιοφωνικού σταθμού Shabab radio και μεταδίδουν πλήρες πρόγραμμα
Συντάκτης:
Μιχαήλ Άγγελος Κωνσταντόπουλος - "Εφημερίδα των Συντακτών"
«Kαλησπέρα, Shabab*. Είμαστε ο Ταρίκ και η Στέφανι. Θα σας πούμε τις ειδήσεις στα αραβικά και τα αγγλικά». Πρώτο θέμα, οι εξελίξεις με την εκεχειρία στη Συρία και άλλη μία βομβιστική επίθεση του ISIS στο Ιράκ, που δεν θα συγκεντρώσει εικόνες προφίλ στο facebook για συμπαράσταση και πολλά συλλυπητήρια.
Αλλες ιστορίες αφορούν τους διακινητές προσφύγων που εκμεταλλεύονται τις δυσκολίες τους και υπόσχονται να βρουν λύση για το ταξίδι στην Ευρώπη, εξελίξεις στα προσφυγικά camps ανά την Ελλάδα και τους πρόσφυγες που διαμαρτύρονταν έξω από τα γραφεία της Praksis προκειμένου να στεγαστούν σε διαμερίσματα.
Δεν πρόκειται για οποιαδήποτε ραδιοφωνική εκπομπή ή για ένα δίγλωσσο δελτίο ειδήσεων, αλλά για το Shabab radio, δημοσιογραφικό εγχείρημα που ξεκίνησε από τη Γερμανοπολωνέζα Στέφανι Σιζόφσκι, που έχει σπουδάσει δημοσιογραφία και ζει στη χώρα μας εδώ και 4 χρόνια, μαζί με τον Αχμέντ Αγιάς, τον Ισπανό Λουίς Σάντος και την Ελληνίδα δημοσιογράφο Ξανθίππη Λεμοντζόγλου. «Δεν είναι απλά το ραδιόφωνο των προσφύγων.
Είναι μια ιδέα για να έρθουμε κοντά, να γνωριστούμε και να επικοινωνήσουμε μέσω του web radio με τη νεολαία στην Ευρώπη, τους πρόσφυγες που έχουν μετεγκατασταθεί και τις οικογένειές τους που βρίσκονται πίσω στις πατρίδες τους», μου λέει η Στέφανι.
Ο συμπαρουσιαστής της ο Ταρίκ, με σπουδές αρχαιολογίας στη Συρία, βρίσκεται εδώ και αρκετούς μήνες στη χώρα μας, έχοντας σταθεί τυχερός στην ατυχία του.
Με την άφιξή του στη Χίο πήρε γρήγορα τα χαρτιά του και έφτασε στον Πειραιά, απ' όπου τον οδήγησαν με πούλμαν στον καταυλισμό του Κατσικά στα Γιάννενα.
Από εκεί έφυγε και πήγε στη Θεσσαλονίκη, όπου φιλοξενήθηκε από αλληλέγγυους, γιατί, όπως λέει, «δεν ήθελα να είμαι στα καμπ. Ηθελα να είμαι στην πόλη, να επικοινωνώ με άλλους ανθρώπους».
Στη Συρία ήταν ράπερ και οι στίχοι του στρέφονταν κατά του καθεστώτος Ασαντ - ένας από τους λόγους που τον αναζητούσαν, πέρα από τη συμμετοχή του στον ελεύθερο Συριακό Στρατό.
«Εχω πυροβοληθεί δύο φορές. Δεν μπορώ να αισθανθώ καλά καλά το δεξί μου πόδι ή να κάνω πια κάποιο άθλημα», μου λέει δείχνοντας τις τρύπες από τις σφαίρες, με τη μία να βρίσκεται ακόμα στο πόδι του γιατί εάν αφαιρεθεί μπορεί να του αφήσει μόνιμη ζημιά.
«Το ραδιόφωνο κάλυπτε την αγάπη μου για τη μουσική και την ανάγκη μου για επικοινωνία. Μας ακούνε φίλοι που βρίσκονται πλέον σε άλλες χώρες της Ευρώπης. Ενα από τα ιδρυτικά μας μέλη είναι πλέον στην Ισπανία. Δεν μιλάμε μόνο για τα προβλήματα των προσφύγων αλλά και για θέματα στην καθημερινή ζωή, διεθνείς εξελίξεις και τη μουσική που μας αρέσει», συνεχίζει.
Η Γερμανοπολωνέζα Στέφανι Σιζόφσκι, που έχει σπουδάσει δημοσιογραφία και ζει στη χώρα μας εδώ και 4 χρόνια, και ο συμπαρουσιαστής της, Ταρίκ Γουαντί, έχουν ένα κοινό όνειρο: να φτιάξουν ένα πανευρωπαϊκό δίκτυοweb radio για να αποτελέσει δίαυλο επικοινωνίας για τους πρόσφυγες, που έστω και με ρυθμούς σαλιγκαριού μοιράζονται στις νέες πατρίδες τους
Οσο μιλάμε, η εκπομπή συνεχίζεται και περιλαμβάνει κι άλλες ειδήσεις, ρεπορτάζ, συνεντεύξεις και τα απαραίτητα μουσικά διαλείμματα.
Καλεσμένος στο στούντιο του The Cube Athens, όπου φιλοξενείται το Shabab radio, είναι ο Τάχερ Τζαζμάτι, 28 ετών, από το Χαλέπι.
Ηταν σεφ στα μεγαλύτερα ξενοδοχεία της πόλης και τώρα περιμένει τη μετεγκατάστασή του στη Γαλλία, όπου ελπίζει να συνεχίσει να κάνει αυτό που ξέρει καλά: να ετοιμάζει υπέροχα εδέσματα της γαλλικής και της μεσανατολικής κουζίνας.
«Αν δεν ήταν ο πόλεμος, δεν θα είχα κανέναν λόγο να φύγω. Ημουν πολύ ευχαριστημένος. Εφυγα γιατί με κάλεσαν να υπηρετήσω στις δυνάμεις του Ασαντ, ενώ είχα κάνει παλιότερα τη στρατιωτική μου θητεία. Δεν μπορούσα να το κάνω. Πρώτα πήγα στην Τουρκία, αλλά οι συνθήκες ήταν πολύ δύσκολες εκεί», μου λέει.
«Κάποτε είχα όνειρο να πάω να δουλέψω στο Παρίσι, δεν περίμενα ότι θα συμβεί έτσι», συνεχίζει. Ισως «κάθε εμπόδιο για καλό», του αντιτείνω, για να μου απαντήσει με μια αραβική παροιμία που μεταξύ αραβικών, αγγλικών και ελληνικών θα τη μετέφραζα ως εξής: «Αμα αυτό το σχέδιο έχει για μένα ο Θεός...».
Στη συνέχεια μιλάει στο Shabab για την εμπειρία του και την Ελλάδα, καταλήγοντας ότι οι πρόσφυγες ξέφυγαν από τον πόλεμο αλλά συνεχίζουν να βρίσκονται σε δύσκολη κατάσταση.
Αφού ολοκληρώνεται η συνέντευξη με τον Τάχερ, οι δύο παρουσιαστές μάς αποχαιρετούν με ραπάρισμα του Ταρίκ στα αραβικά και αρκετές ελληνικές λέξεις που έχουν πραγματικά ενσωματώσει στο λεξιλόγιό τους.
Οι δυσκολίες που έχουν στο εγχείρημά τους είναι μεγάλες, καθώς η προετοιμασία μιας δίωρης ραδιοφωνικής εκπομπής μπορεί να είναι πρόκληση ακόμα και για τους επαγγελματίες του είδους.
Ωστόσο, έχουν όνειρο να φτιάξουν μέχρι κι ένα πανευρωπαϊκό δίκτυο web radio για να αποτελέσει δίαυλο επικοινωνίας για τους πρόσφυγες, που έστω και με ρυθμούς σαλιγκαριού μοιράζονται στις νέες πατρίδες τους.
«Ξεκινήσαμε σαν μια ωραία ιδέα για το Startup weekend Athens, αλλά πλέον είναι κάτι πολύ περισσότερο από αυτό», μου λέει η Στέφανι αποχαιρετώντας με.
* Al-Shabab είναι αραβική λέξη και σημαίνει «νεολαία»
Info: Οποιος ενδιαφέρεται να βοηθήσει την ομάδα του Shabab radio μπορεί να επικοινωνήσει μαζί τους στο contact@shababradio.net
_________________

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου