Το Εθνικό Τυπογραφείο τυπώνει... Τέχνη
Συντάκτης:
Στέργιος Ζιαμπάκας*
Στέργιος Ζιαμπάκας*
«Φ.Ε.Κ.+Τέχνη» είναι ο τίτλος της εικαστικής έκθεσης που οργανώνεται στο ισόγειο του Εθνικού Τυπογραφείου, από την Πέμπτη 17 Δεκεμβρίου ώς τις 10 Φεβρουαρίου.
Επιλέχθηκε αυτός ο χώρος παρουσίασης, ώστε τα έργα να αλληλεπιδράσουν με το αυθεντικό περιβάλλον και την εργασιακή καθημερινότητα στο Τυπογραφείο, με τη φιλοδοξία να προκληθεί μια διαφορετική και ειλικρινής συγκίνηση στον επισκέπτη. 30+11 δημιουργοί εμπνέονται από τη διαδικασία έκδοσης των Φύλλων της Εφημερίδας της Κυβέρνησης (ΦΕΚ) και την ιστορία του Τυπογραφείου.
Παρουσιάζονται τα έργα 30 διακεκριμένων καλλιτεχνών και 11 εργαζομένων του Τυπογραφείου, σε συνέχεια της έκθεσης «Το Εθνικό Τυπογραφείο με μια άλλη ματιά».
Με την έκθεση επιχειρείται να γνωρίσει το ευρύ κοινό το Εθνικό Τυπογραφείο. Κύρια αποστολή αυτής της αυτοτελούς υπηρεσίας είναι η έντυπη και ηλεκτρονική έκδοση και κυκλοφορία των ΦΕΚ και η κάλυψη των εκτυπωτικών αναγκών του Δημοσίου.
Για όσους προτιμούν την αποτύπωση της πραγματικότητας σε αριθμούς, ιδού πώς επιβεβαιώνεται η στενή σχέση κοινωνίας-Τυπογραφείου: Καθημερινά, κατά μέσο όρο, η υπηρεσία δέχεται 500 τηλεφωνικές κλήσεις και 60-70 επισκέψεις πολιτών για πρόσθετες πληροφορίες ή αντίγραφα ΦΕΚ.
Στην κορυφή της ζήτησης, πολεοδομικοί νόμοι, ΦΕΚ ανώνυμων εταιρειών, υπουργικές αποφάσεις κ.ά. Τα δημοφιλέστερα ΦΕΚ στην ιστοσελίδα του Τυπογραφείου (www.et.gr) αποτελούν:
Οι συνταξιοδοτικές ρυθμίσεις και το «μισθολόγιο-φτωχολόγιο» των δημοσίων υπαλλήλων του νόμου 4024/2011 (ΦΕΚ Α' 226/2011), με 571.000 εμφανίσεις. Το Μεσοπρόθεσμο του Ν. 4093/2012 (ΦΕΚ Α' 222/2012), με 449.000 εμφανίσεις. Ο «Καλλικράτης», Ν. 3852/21010 (ΦΕΚ Α' 87/2010), με 358.000 εμφανίσεις.
Online οι νόμοι
Η ηλεκτρονική έκδοση των ΦΕΚ θεσπίστηκε το 2000. Το Τυπογραφείο ανέκαθεν ακολουθούσε την τεχνολογική πρόοδο. Στο «άλμα» της δεκαετίας του '80, η χρήση ηλεκτρονικών υπολογιστών επεκτάθηκε στην εκτυπωτική διαδικασία.
«Με τα κομπιούτερ και τα προγράμματα η εξέλιξη ήταν ραγδαία», θυμάται ο Β. Μαυριδόγλου, ένας από τους παλαιότερους υπαλλήλους του, ξεναγώντας μας στο Μουσείο-Βιβλιοθήκη, όπου φυλάσσονται ως εκθέματα λινοτυπικές μηχανές, χυτήρια μονοτυπίας, χειροκίνητα πιεστήρια που χρησιμοποιήθηκαν έως και πολλές δεκαετίες πριν, αλλά και όσα ΦΕΚ εκδόθηκαν από την ίδρυση της «Εφημερίδος της Κυβερνήσεως». Σε διακριτό σημείο το πρώτο ΦΕΚ που εκδόθηκε στο Ναύπλιο, στις 16 Φεβρουαρίου 1833, σε ελληνική και γερμανική γλώσσα, για είναι κατανοητό και από τον τότε βασιλιά Οθωνα.
Η τεχνολογική εξέλιξη μείωσε θεαματικά τον εκτυπωτικό χρόνο, αλλά κυρίως έκανε ασφαλή την εργασία των υπαλλήλων.
«Πολλοί είναι όσοι είχαν πάθει εγκαύματα πρώτου βαθμού. Φανταστείτε τι μπορεί να προκαλέσει ένα ατύχημα με τον μόλυβδο να πέφτει στη μηχανή σε θερμοκρασία 300 βαθμών Κελσίου», μας περιγράφει ο κ. Μαυριδόγλου. Αυτή τη στιγμή, στελέχη του υπουργείου Πολιτισμού και του Τυπογραφείου συνεργάζονται για την αναβάθμιση του Μουσείου-Βιβλιοθήκης.
Στη σημερινή κοινωνία της πληροφορίας, το Τυπογραφείο ακολουθεί τον βηματισμό της εποχής.
Εχει ψηφιοποιηθεί το 80% παλαιότερων ΦΕΚ και το σύνολο των ΦΕΚ Α' τεύχους, όπου κατατάσσονται σημαντικότατες διοικητικές πράξεις (νόμοι, Προεδρικά Διατάγματα, διεθνείς συμβάσεις ή συμφωνίες της χώρας με άλλα κράτη κ.ά.). Προωθείται η ψηφιοποίηση και των λοιπών ΦΕΚ.
Παράλληλα, μέσα στον Δεκέμβριο, θα λειτουργήσει νέα υπηρεσία για την ηλεκτρονική αποστολή μη ψηφιοποιημένων ΦΕΚ στον πολίτη, μετά από αίτημά του.
Μεταξύ άλλων, προβλέφθηκε η διάθεση των εντύπων ΦΕΚ σε κάθε ενδιαφερόμενο μέσω ΚΕΠ. Από τον Ιούλιο του 2015 όλα τα προς δημοσίευση κείμενα αποστέλλονται στο Τυπογραφείο μέσω διαδικτύου, επιταχύνοντας έτσι τη διαδικασία. Εχει συντμηθεί ο χρόνος αναμονής για τη δημοσίευση ενός κειμένου στο ΦΕΚ.
Ολα αυτά τους τελευταίους 7 μήνες, επί διοίκησης του σημερινού ειδικού γραμματέα του Εθνικού Τυπογραφείου, Δ. Παπαδημητρόπουλου, με τη στήριξη των αρμόδιων αναπληρωτών υπουργών Γ. Κατρούγκαλου και Χρ. Βερναρδάκη.
Αναβάθμιση
Οπως αναφέρει ο κ. Παπαδημητρόπουλος:
«Καταβάλλεται κάθε προσπάθεια για καλύτερη ποιότητα και μεγαλύτερη ταχύτητα στη δημοσίευση όλων των κειμένων που μας αποστέλλονται, διότι χωρίς τη δημοσίευση, όπως ξέρετε, οι σημαντικές πολιτικές του κράτους δεν μπορούν να εφαρμοστούν.
»Επιδιώξαμε την αύξηση των εκτυπωτικών εργασιών, στέλνοντας εγκύκλιο σε όλες τις υπηρεσίες, διευκρινίζοντας τις διαδικασίες και τα οφέλη από την ανάθεση των εκτυπωτικών τους εργασιών στο Εθνικό Τυπογραφείο. Βελτιώθηκε η εσωτερική λειτουργία και ενισχύθηκε η στελέχωσή του.
»Γίνεται μεγάλη προσπάθεια αναβάθμισης του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος παραγωγής ΦΕΚ, έργο το οποίο θα εντάξουμε στο ΕΣΠΑ. Ακόμη, προσπαθούμε να ανοιχτούμε στην κοινωνία, αυξάνοντας τον αριθμό των επισκεπτών στο Τυπογραφείο με την ευκαιρία της έκθεσης, γεγονός που θα μας βοηθήσει να προβάλουμε τη δουλειά μας, να μας γνωρίσει ο κόσμος καλύτερα».
Ταυτόχρονα, στο πλαίσιο του εκσυγχρονισμού και του ανοίγματος του Εθνικού Τυπογραφείου στην κοινωνία, προκηρύχθηκε διαγωνισμός για την αναμόρφωση του τυπογραφικού σχεδιασμού του ΦΕΚ, δηλαδή του layout. «Θα είμαστε ευτυχείς αν υπάρξει μεγάλη συμμετοχή», συμπληρώνει ο κ. Παπαδημητρόπουλος.
Τα παραπάνω συνιστούν μάλλον το δεύτερο «άλμα» του Τυπογραφείου, λαμβάνοντας υπόψη ότι προ λίγων ετών μπήκε στο «στόχαστρο» περιοριστικών πολιτικών. Το έργο του συρρικνώθηκε. Σενάρια ήθελαν την υπερβολική συρρίκνωση της δομής του, κάτι που προφανώς θα οδηγούσε στην εκχώρηση των υπηρεσιών του σε ιδιώτες.
Ας αναλογιστούμε τον αντίκτυπο μιας τέτοιας εξέλιξης στην περίπτωση του δημοψηφίσματος, στην ομαλή διεξαγωγή του οποίου συνεισέφεραν με νυχθημερόν εργασία οι δημόσιοι υπάλληλοι του υποστελεχωμένου Τυπογραφείου, τυπώνοντας 12.000.000 ψηφοδέλτια και κόβοντας άλλα 12.000.000 λευκά, σε απίστευτα λίγες ημέρες.
Απασχολούνται 178 εργαζόμενοι, ενώ το οργανόγραμμα προβλέπει 256 θέσεις. Τη δεκαετία του '90 απασχολούνταν περίπου 400 υπάλληλοι.
Ακόμη, με τη δημοσίευση του 4250/2014 (νόμος Μητσοτάκη), καταργήθηκε η υποχρέωση δημοσίευσης πράξεων Ανώνυμων Εταιρειών και Εταιρειών Περιορισμένης Ευθύνης στο αντίστοιχο ΦΕΚ. Υπολογίζεται ότι το Δημόσιο απώλεσε εξαιτίας αυτού ετήσια έσοδα 30.000.000 ευρώ.
Τα εγκαίνια και οι ώρες επίσκεψης της εικαστικής έκθεσης
Τα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν την Πέμπτη, 17 Δεκεμβρίου, στις 19.00, από τον υπουργό και τον αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Π. Κουρουμπλή και Χρ. Βερναρδάκη. Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 10 Φεβρουαρίου 2016.
Συμμετέχουν οι διακεκριμένοι καλλιτέχνες: Γ. Αδαμάκης, Κ. Βίττης, Σ. Βλαζάκη, Γ. Γιώτσας, Ε. Καζάκου, Μ. Κατζουράκης, Κ. Κατραζάκου, Α. Κυραρίνης, Α. Λίτη, Ε. Λύρα, Κ. Μαρούδα, Β. Μαυριδόγλου, Κ. Ξενάκης. Ι. Ξιφάρα, Ε. Παπαδημητρίου – Αντώνης Π., Ρ. Παπασπύρου, Αρ. Πατσόγλου, Δ. Σεβαστάκης, Ελ. Τζάτζαλος, Γ.Μ. Τουλιάτου, Γ. Τσούμας, Β. Φερεντίνου, Π. Χαραλάμπους, Ε. Χούσου-Μωραΐτη, Γ. Ψυχοπαίδης, F. L'Hotel, S. Rhode, εικαστική πλατφόρμα «Μακρύ Οχημα» (Χ. Κοντοσφύρης, Ε. Πουλιάση, Γ. Βγόντζας), εικαστική ομάδα «Εν Φλω». Επιμέλεια: Λ. Καραπιδάκη.
Ημέρες και ώρες επίσκεψης: Δευτέρα-Τρίτη-Πέμπτη 11.00-13.00 & Τετάρτη-Παρασκευή 17.30-19.30. (Καποδιστρίου 34).
Ανάμεσα στους χορηγούς επικοινωνίας, η «Εφ.Συν.».
Διαγωνισμός ανασχεδιασμού ΦΕΚ
Το Εθνικό Τυπογραφείο προκήρυξε διαγωνισμό αναζητώντας πρωτότυπες προτάσεις για την αισθητική και λειτουργική αναβάθμιση των ΦΕΚ και του λογοτύπου του.
Δικαίωμα συμμετοχής έχουν οι υπάλληλοι του Τυπογραφείου, φοιτητές/σπουδαστές και επαγγελματίες Γραφικών και Καλών Τεχνών.
Καταληκτική προθεσμία υποβολής συμμετοχών και προτάσεων, η 11η Ιανουαρίου 2016 και ώρα 13.30 (αναλυτικά η προκήρυξη στην ιστοσελίδα του Εθνικού Τυπογραφείου: www.et.gr).
Hμερομηνίες σταθμοί
1825 Λειτουργεί η πρώτη δημόσια εκτυπωτική μονάδα στο Ναύπλιο με την ονομασία «Τυπογραφία της Διοικήσεως».
1833 Ιδρύεται η «Εφημερίς της Κυβερνήσεως». Εκδίδεται το διάταγμα «Περί διοργανισμού του Βασιλικού Τυπογραφείου».
1835 Εγκατάσταση του Τυπογραφείου στην Αθήνα, στην οδό Σταδίου.
1862 Ο επαναστατημένος λαός εξαναγκάζει τον Οθωνα σε εγκατάλειψη του θρόνου του. Το «Βασιλικό Τυπογραφείο» μετονομάζεται σε Εθνικό Τυπογραφείο.
1907 Το Εθνικό Τυπογραφείο μεταφέρεται στην οδό Καποδιστρίου 34, όπου στεγάζεται μέχρι σήμερα.
1911 Εισάγονται η λινοτυπία και η μονοτυπία στην παραγωγική διαδικασία.
1952 Ιδρύεται η Σχολή Τυπογραφίας.
1986 Επεκτείνεται σταδιακά η χρήση των ηλεκτρονικών υπολογιστών στην παραγωγική διαδικασία.
1995 Δημιουργείται το τεύχος προκηρύξεων ΑΣΕΠ για την αυτοτελή δημοσίευση των προκηρύξεων για διορισμούς στο Δημόσιο.
2000 Ηλεκτρονική έκδοση και κυκλοφορία των ΦΕΚ στο διαδίκτυο στον ιστότοπο:www.et.gr.
2010 Με τη «Διαύγεια», προβλέφθηκε τα ΦΕΚ να διατίθενται δωρεάν από την ιστοσελίδα του Εθνικού Τυπογραφείου.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου