ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΜΕ.ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΚOΣΜΟ • online // ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΜΕ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΚOΣΜΟ • online // ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΜΕ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΚOΣΜΟ • online
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Ουσιαστικό[επεξεργασία]. κιόσκι ουδέτερο (πληθυντικός : κιόσκια).// κιόσκι < τουρκική köşk < περσική kōşk كوشك. [από το Βικιλεξικό]

Το κιόσκι.... ένα βήμα μπροστά

Το κιόσκι.... ένα βήμα μπροστά
Οι ’Ελληνες…δέχονται όλους τους αδικημένους ξένους και όλους τους εξωρισμένους από την πατρίδα των δι’ αιτίαν της Ελευθερίας». Ρήσεις του Ρήγα Βελεστινλή

Κυριακή 13 Δεκεμβρίου 2015

Μια ανατριχιαστική ομολογία δεκάδων εγκλημάτων που διέπραξε ως στρατιωτικός για λογαριασμό της χούντας του Πινοσέτ.

«Την πρώτη φορά που σκότωσα, έκλαψα... Την δεύτερη, μου άρεσε»

reyes-chile.jpg

Φωτογραφία του Guillermo Reyes Rammsy | La Estrella de Iquique

Η τηλεφωνική εξομολόγηση του ακροατή με το ψευδώνυμο «Αλμπέρτο» σε εκπομπή ραδιοφωνική εκπομπή στην Χιλή, ξεκίνησε με την εγκατάλειψη που ένιωθε μετά την διάλυση της σχέσης του με μια Ιταλίδα, για να καταλήξει με μια ανατριχιαστική ομολογία δεκάδων εγκλημάτων που διέπραξε ως στρατιωτικός για λογαριασμό της χούντας του Πινοσέτ.   
Ο άγνωστος τηλεφώνησε το απόγευμα της Τετάρτης στο πιο δημοφιλές ραδιοφωνικό talk show της Χιλής, το «Chacotero Sentimental» και εξομολογήθηκε στον οικοδεσπότη Roberto Artiagoitía ότι σκέφτεται να αυτοκτονήσει.
Αφού μίλησε για λίγο για μια ερωτική του σχέση που έληξε, άρχισε να περιγράφει μια σειρά εγκλημάτων, στα οποία είχε συμμετάσχει ή ήταν μάρτυρας ως στρατιώτης, μετά το πραξικόπημα του Αουγκούστο Πινοσέτ και την ανατροπή του προέδρου Σαλβατόρ Αλιέντε.
Επί 20 λεπτά ο «Αλβέρτος» ήταν αρκετά περιγραφικός και για το στάδιο της εκπαίδευσης του και για το τι έγινε στη συνέχεια:
«Συμμετείχα σε 18 εκτελέσεις... Τους πυροβολούσαμε στο κεφάλι και στη συνέχεια ανατινάζαμε τις σορούς με δυναμίτη. Μετά δεν έμενε τίποτα, ούτε η σκιά τους... Την πρώτη φορά [που σκότωσα κάποιον] έκλαψα, αλλά ο υπολοχαγός μου έλεγε: καλός στρατιώτης, καλός στρατιώτης, γενναίος στρατιώτης. Και μετά «μπάμ, μπάμ» ξανά. Την δεύτερη φορά μου άρεσε. Το ευχαριστήθηκα».
Παρότι ο άγνωστος δεν είπε ποτέ το όνομα του, εντοπίστηκε από τις αρχές, συνελήφθη και την Παρασκευή του απαγγέλθηκαν κατηγορίες για τις δολοφονίες δυο μελών του Σοσιαλιστικού Κόμματος, τους Freddy Taberna Gallegos και German Palomino Lamas. Και οι δυο είχαν συλληφθεί από τις δυνάμεις ασφαλείας μετά το πραξικόπημα του 1973 και είχαν φυλακιστεί ως πολιτικοί κρατούμενοι στο διαβόητο στρατόπεδο συγκέντρωσης Pisagua. Δικάστηκαν από στρατοδικεία και εκτελέστηκαν στον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο του 1973 αντίστοιχα. Οι σοροί τους δεν βρέθηκαν ποτέ. 
Το πραγματικό όνομα του «Αλβέρτου» είναι Guillermo Reyes Rammsy, κατοικεί στην πόλη Valparaiso και είναι οδηγός ταξί ή λεωφορείου- οι πληροφορίες διίστανται.  
Υποστήριξε ότι αναγκάστηκε να σκοτώσει διότι οι διοικητές εκτελούσαν όσους δεν συμμορφώνονταν με τις εντολές. Αλλά δεν έδειξε να έχει μετανοιώσει για τίποτε, εμπλέκοντας  στην αφήγηση του τα ερωτικά του προβλήματα με τα εγκλήματα που είχε διαπράξει.
- «Και οι ευθύνες σου ως άνθρωπος»;, τον ρώτησε ο οικοδεσπότης Roberto Artiagoitía.
- «Εάν τους πιάναμε με όπλο επάνω τους, τους εξοντώναμε. Μπαμ, μπαμ, μπαμ», απάντησε ο Reyes «Πέντε σφαίρες και είχαν τελειώσει. Δεν ήταν και λευκές περιστερές - έπρεπε και εμείς να επιβιώσουμε»
Η σύλληψη του χαιρετίστηκε από τις οργανώσεις υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, που αγωνίζονταν επί δεκαετίες να καταλάβουν πως ο στρατός εξαφάνιζε τα πτώματα των θυμάτων. Πάνω από τρεις χιλιάδες άνθρωποι δολοφονήθηκαν από την χούντα και περίπου 1.000 σοροί δεν έχουν βρεθεί μέχρι σήμερα.  
Η κόρη του Μορίν, φέρεται να είπε στην εφημερίδα  La Estrella de Iquique ότι ο πατέρας της δεν είχε άλλη επιλογή, ότι επί 40 χρόνια κουβαλάει αυτό το μυστικό και ότι και αυτός είναι θύμα της χούντας όπως και οι πολιτικοί κρατούμενοι, αφού ήταν υποχρεωμένος υπό την απειλή της εκτέλεσης να κάνει αυτά που έκανε. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου